In Tulcea sunt doar 2631 de someri, nu in municipiul Tulcea ci in tot judetul! Calculele spun ca asta ar insemna 3,11% dintre cei care ar trebui sa munceasca. Un calcul mai simplu ne arata ca ar trebui sa avem sub 85.000 de persoane in tot judetul apte de munca – adica in afara de pensionari, elevi si studenti. Din cei 2.631 de someri statul plateste doar 656 primesc ajutor de somaj, restul de 1975 sunt inscrisi la Fortele de munca ca isi cauta serviciu. De ce nu gasesc? Pai fie nu sunt calificati, fie salariile oferite sunt atat de mici incat prefera sa se descurce “altfel”.

Somajul in Tulcea la sfarsit de an

O caracteristica a somajului in Tulcea: doar 1,29% dintre cei ce isi cauta un loc de munca prin Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca au studii superioare, restul au liceul sau doar gimnaziul. Sincer sa fim credem ca cei putin peste 600 de someri indemnizati sunt o cifra mica, dar daca ne uitam si la veniturile realizate in judet deja parca cifrele se cam micsoreaza. Pe de alta parte avem si angajatori care platesc bine, cum ar fi de exemplu Santierul Naval, unde in permanenta se fac angajari.

Graficele arata ca rata somajului in judetul Tulcea este in scadere, avand insa in vedere ca mereu apar persoane noi iesite de pe bancile scolii care se inscriu ca someri si cer indemnizatie, dar totusi pe intreg judetul avem doar 600 de persoane platite, inseamna ca fie nu se mai adreseaza la AJOFM, fie au alte surse de venit – sau o parte au plecat deja fie din judet fie din tara.

Șomajul in Tulcea

Șomajul in Tulcea la sfârșit de an