Sunt sigur ca desi Observatorul Astronomic din Luncavita  a ajuns la editiaa X-a mult alume nici nu sti aca exista asa ceva la noi in judet, sau poate ma insel, o sa aflam dupa ce veti citi acest articol. Evident ca nu este vorba de un observator asa cum vedem noi la televizor in filmele cu extraterestri, deci totul incepe cu organizarea si instalarea taberei astronomice. Apoi urmeaza cursuri si observatii astronomice, cred ca sunt interesant enu doar pentru copii, dar si pentru maturi in aceiasi masura, nu-i asa?

Observatorul Astronomic din Luncavita a ajuns la editia a X-a in 2015

Observator Luncavita

Observatorul Astronomic din Luncavita

In cadrul acestui eveniment deosebit aveti parte de o saptamana de relaxare si in plus invatati si ceva util, dar observati si cerul. Dupa ce in prima zi s-au tinut cursuri pentru incepatori, aveti inca patru zile de vacanta. Evenimentul se desfasoara anul acesta in perioada 5-11 august, timp suficient sa faceti o plimbare de la Tulcea pana la Luncavita. Poate ca asa o sa-l vedeti si pe prietenul Romica, care nu mai stiu daca are sau nu terasa pe care o stiam eu acum 10 ani. Oricum tin sa-l salut si sa-i doresc numai bine, poate ca odata revenit in tara o sa apuc sa stau cu el la o cafea.

Lasand amintirile si revenid la evenimentul din judetul nostru aflat deja la o editie jubiliara, a X-a, pot sa spun doar atat: ma bucur ca cei cu initiativa chiar rezista in timp, chiar daca prea mult ajutor din partea autoritatilor centrale nu prea exista sau sunt prea mici pentru un asemenea potential turistic cum are judetul nostru.

Poate putina lume intelege ca Luncavita este prima comuna din Romania care  beneficiaza de un astfel de eveniment transfrontalier, lucru nu atat de usor de trecut cu vederea. A fi partener intr-un proiect precum “Using the past for a better tomorow” este un lucru important, chiar daca organizatorii sunt din Republica Moldova si Ucraina. Trei tari vecine care fac un asemenea eveniment impreuna, este ceva ce merita laudat si promovat. Mai mult decat stirile de la ora 5.

Cei ce cred ca este vorba de ceva marunt, ar trebui sa ia in calcul si faptul ca valoarea totala a proiectului este de 1,9 milioane de euro – destul de mult pentru un satuc precum Luncavita, unde nu se prea intampla nimic. Tutul a inceput in 2009, cand la editia din acel an a evenimentului s-a decis inceperea investitiei. Sa vedem ce va urma!

observatii la telescop

Observatorul Astronomic din Luncavita a ajuns la editia a X-a in 2015

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/observatii-la-telescop.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/observatii-la-telescop-150x150.jpgWebTLInformatiiTimp liber,Turism,Wiki
Sunt sigur ca desi Observatorul Astronomic din Luncavita  a ajuns la editiaa X-a mult alume nici nu sti aca exista asa ceva la noi in judet, sau poate ma insel, o sa aflam dupa ce veti citi acest articol. Evident ca nu este vorba de un observator asa cum vedem...