Incepand din 23 ianuarie 2015 pensia minima garantata este de 400 de lei, adica mai putin de 100 de euro, desi exprimarea nu este tocmai exacta, caci de fapt nu pensia minima este de 400 de lei ci venitul unui pensionar cu domiciliul in Romania si care este deja inscris in sistemul de pensii de stat. Poate trai un pensionar cu cei 400 de lei? Ma indoiesc, indiferent ca sta la bloc sau la casa, venitul este mult sub nivelul ce poate asigura nu un trai decent, ci un minim de existenta.

Cum e viata de pensionar la Tulcea in 2015

Asa cum probabil stiti, in acest moment in Romania varsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Promiteau candva ca le egaleaza, dar eu cred ca mai curand vor mari li,ita de varsta la 70 de ani, asa cum se incearca in unele state din Uniunea Europeana. NU ma credeti, mai traim si mai vedem, cu rabdarea treci si marea, spunea cineva. Asa cum spuneam intr-un articol precedent, vai de capul celor de peste 50 de ani ramasi fara un loc de munca.

Ca sa primesti o pensie completa in Romania trebuie sa muncesti 30 de ani daca esti femeie si 35 de ani daca esti barbat, iar ca sa primesti pensie ar trebui sa ai minim 15 ani de cotizatie. Desi stiam ca s-a marit acest stagiu minim, pe site-ul oficial am gasit informatia neschimbata:

 Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010.

Mai prind eu pensia sau nu, om trai si om vedea – mai sunt 15 ani pana atunci, adica fix cat ar trebui sa cotizez daca as vrea sa iau pensia minima.

Pensionari

Cum e viata de pensionar la Tulcea

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Pensionari.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Pensionari-150x150.jpgWebTLInformatiiSocial
Incepand din 23 ianuarie 2015 pensia minima garantata este de 400 de lei, adica mai putin de 100 de euro, desi exprimarea nu este tocmai exacta, caci de fapt nu pensia minima este de 400 de lei ci venitul unui pensionar cu domiciliul in Romania si care este deja...