Locuiesc cu mici intreruperi in Tulcea de aproape 50 de ani, insa pot sa spun ca nu am reusit sa intru si sa vizitez Templul Israelit de pe strada Babadag. Din ce stiam eu se anuntate anul trecut pe 22 august ca templul este deschis publicului, azi aflu ca programul de vizitare este intre orele 17 si 19 doar martea si joia. Daca inainte de al doilea Razboi Mondial circa 10% din populatia municipiului Tulcea era de origine evreiasca, azi mai sunt circa 30 de evrei in Tulcea.

Templul Israelit (sinagoga) din Tulcea si-a deschis portile pentru vizitatori

Am fost in Israel de trei ori si pot spune ca am sute de prieteni acolo, in Telaviv si Haifa, insa spre rusinea mea nu cunoasc niciun evreu din Tulcea. Sau poate cunoasc si nu stiu, pentru ca la noi in oras asta e partea frumoasa, nu iti dai seama de originile cuiva decat daca esti atent la nume.

Putini stiu insa ca Sinagoga sau Templul Israelit din Tulcea este unic in Romania, deci este un cadou inestimabil oferit acum 100 de ani de comunitatea evreiasca din orasul nostru. Multi nici nu mai stiu ca in oras era un intreg cartier evreiesc, din care nu s-a mai pastrat aproape nimic. Revenind la sinagoga, candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt cele originale, deci puteti vedea monumentul de arhitectura asa cum era el in perioada sa de glorie. Ar fi bine sa apreciem la adevarata sa valoare acest monumet, caci daca in 1948 aveam trei sinagogi in Tulcea, azi mai avem doar una. Iar din cartierul evreiesc au ramas doar amintirile.

Templul israelit din Tulcea

Templul Israelit (sinagoga) din Tulcea si-a deschis portile pentru vizitatori

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Templul-israelit-din-Tulcea.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Templul-israelit-din-Tulcea-150x150.jpgWebTLTurismCultura,Wiki
Locuiesc cu mici intreruperi in Tulcea de aproape 50 de ani, insa pot sa spun ca nu am reusit sa intru si sa vizitez Templul Israelit de pe strada Babadag. Din ce stiam eu se anuntate anul trecut pe 22 august ca templul este deschis publicului, azi aflu ca programul...