Cum ne educam corect copii mai mici de 12 ani
Stim cu totii cat de greu se educa un copil, iata de ce am venit in sprijinul vostru cu cateva idei si practici care s-ar putea sa va ajute sa va educati mai bine copilul. Specialistii ne spun ca ar trebui sa adoptam tehnici diferite in functie de varsta copilului, existand ca limita varsta de 12 ani. Inca d ela inceput vrem sa va atragem atentia ca trebuie sa va concentrati atentia asupra nevoilor copilului si nu asupra cerintelor voastre de la el.
Cum ne educam corect copii mai mici de 12 ani – sfaturi si idei
Medicii au ajuns la concluzia ca majoritatea copiilor nu sunt in stare pana la varsta de 12 ani sa duca un rationament invers pana la capat, deci varianta de a-l educa prin critica nu este cea mai indicata solutie. Desi am anumite obiectii la acest mod de a privi lucrurile, cred intr-adevar ca este mai indicat sa obisnuiesti copilul sa raspunda la stimuli atunci cand procedeaza corect, totusi as adauga ca nu ne dresam copilul, ci il educam. In opinia mea al face sa inteleaga ca lucrurile gresite din comportament sunt pedepsite, insa fara a aexagera sau a folosi frecvent pedeapsa.
Evident ca cel mai important pentru copil este sa-i acorzi in permanenta afectiune, nu trebuie niciodata sa te “prefaci” ca nu-l mai iubesti. Copilul invata pe tot parcursul vietii, iar procesul de invatare include greseala. Deci una este cand copilul face ceva gresit, de exemplu fura de la colegul de banca si alta este cand greseste din nestiinta. Aici ma refer de exemplu cand strica un ceas, incercand sa-l repare. Problema parintelui modern este insa faptul ca nu este in apropierea copilului in perioada de invatare, iar procesul este de lunga durata si necesita practica. Adica copilul trebuie sa treaca d emai mult eori prin aceleasi situatii pentru a intelege cum trebuie sa se comporte corect.
La final as vrea sa va atrag atentia asupra scolii si notelor: NU apreciati copilul dupa rezultatele scolare, NU toti pot fi primul pe clasa.