Am citit de curand un eseu despre Daci si Traci care m-a pus pe ganduri, plecand chiar de la cea mai veche atestare a dacilor in aceasta zona a Europei. Nu o luati ca pe un adevar istoric, ma refer la ceea ce o sa va spun eu, ci ca subiect de meditatie si de ce nu – cercetare. Deci ce stim sigur pana azi? Ca getii erau cei mai viteji si drepti dintre traci, nu-i asa? O spune insasi Herodot, parintele istoriei. Dara daca Dacii erau de fapt doar tracii din Banat? Oare de ce s-a intins stapanirea lui Burebista peste Tisa si peste Prut?

Ce suntem noi romanii? Daci – traci sau cine sunt stramosii nostri?

O varianta credibila ar fi ca la fel ca si azi, cand nu prea suntem primiti la masa occidentala, dar nici iubiti de rusi, ar fi ca dacii erau tracii asezati in banat, la fel cum azi oltenii sunt romanii din valea Oltului. Probabil ca nimanui nu i-ar fi placut sa fie legat de Bucuresti, cand el traieste pe Don sau in inima Germaniei. Ma duce gandul repede la franci si la faptul ca ei nu locuiau pe teritoriul actual al Frantei, ci mai degraba al Germaiei. Dar asa ne trebuie, ne-am luat numele de romani, l-am adoptat pe Traian drept tata – sau mama, caci nici pana zi nu am inteles cine este tatal si cine mama din cuplul Train si Decebal, i-am parasit p efratii de peste Prut si cam la asta se rezuma istoria noastra.

Va dati seama ce ar insemna sa admitem ca romani isunt de fapt vechii traci? Ar insemna ca de la greci si pana la Tisa traiesc romani. DA, parca ne mir aca exista comunitati departe de granitele Romaniei de azi, care ne vorbesc limba, fara sa ne fi calcat pragul in ultimii 2000 de ani. Sa fie doar o coincidenta sau de fapt suntem mai aproape de adevar decat pare? Sa provina limba latina de la cea a tracilor? Analizeaza putin, cauta raspunsuri si documente, poate vei vedea altfel lucrurile de azi inainte!

Dacii liberi

Ce suntem noi romanii? Daci – traci sau cine sunt strămoșii noștri?

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Dacii-liberi.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/07/Dacii-liberi-150x150.jpgWebTLInformatiiIstorie,Wiki
Am citit de curand un eseu despre Daci si Traci care m-a pus pe ganduri, plecand chiar de la cea mai veche atestare a dacilor in aceasta zona a Europei. Nu o luati ca pe un adevar istoric, ma refer la ceea ce o sa va spun eu, ci...