Sulina a fost pentru o perioada indelungata unul dintre cele mai importante orase din Romania, iar in anul 1882 a devenit primul oras iluminat electric din Romania! Putini stiu ca Sulina era cel mai cosmopolit oras al tarii noastre, iar in Europa era renumit. Aici veneau personalitati din marile centre ale lumii, un fel de Rotterdam ( cel mai mare port din Europa de azi ) al zilelor noastre, sau Amsterdam daca vreti.

Sulina este primul oras din Romania iluminat electric – anul 1882

In 1903 intreg oras Sulina a beneficiat de iluminatul elecrtric, dupa ce in 1882 a fost instalat primul generator de iluminat, care deservea doar cheiul Dunarii, Palatului Comisiei Europene a Dunării si gradinile publice. De obicei progresul in Romania a patruns prin orasele aflate in Imperiul Habsburgic, dar iata ca la putin timp dupa Mica unire din 1859, dupa ce in 1878 Dobrogea de nord a revenit Romaniei, la Sulina a aparut progresul pentru prima data ( ne referim aici strict la curentul electric ).

Daca Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat cu petrol lampant ( 1857 ), iata ca la energie electrica Sulina a fost primul oras din tara care a beneficiat de aceasta inventie. Daca iluminatul stradal a fost folosit pentru prima data in Timisoara in anul 1884 in luna noiembrie, Sulina este precursorul in ceea ce priveste iluminatul electric pe faleza Dunarii. Curentul electric a ajuns la Bucuresti pentru prima data in 1882 si s-a ajuns intr-un singur an la 4 km de fire pentru iluminatul public. Totusi iluminatul public a fost inaugurat in Bucuresti abia in anul 1889, deci cam asta este istoria iluminatului public in Romnia!

Sulina

Sulina este primul oras din Romania iluminat electric – anul 1882

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2017/04/Sulina-antebelica-600x350.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2017/04/Sulina-antebelica-150x150.jpgWebTLInformatiiIluminat public,Istorie,Sulina
Sulina a fost pentru o perioada indelungata unul dintre cele mai importante orase din Romania, iar in anul 1882 a devenit primul oras iluminat electric din Romania! Putini stiu ca Sulina era cel mai cosmopolit oras al tarii noastre, iar in Europa era renumit. Aici veneau personalitati din marile...