Degustatorul de vinuri sau meseria de oenolog
Nu trebuie sa confundam oenologul cu somelierul, unul recomanda si produce iar cel de-al doilea degusta vinul. Teoretic primul are un interes sa recomande vinul pe care-l produce, iar al doilea da note in functie de calitatatea vinului. Cei ce studiaza oenologia trebuie sa stie totul despre vin, despre productia acestuia si are nevoie de ani multi de studiu, ca si somelierul de altfel, doar ca acesta din urma se bazeaza mai mult pe simtul gustului si al mirosului, decat pe arta de a crea licoarea lui Bachus.
Ca orice domeniu specializat, oenologia si-a dezvoltat propriul jargon profesional. Anumite cuvinte si expresii folosite pot avea alt sens decat cel din limbajul curent. Orice cunoscator trebuie sa stie nu numai cum sa conduca ceremonia degustrii ci ai cum sa foloseasca limbajul aferent. Pentru un profesionist, exista o diferenta intre aroma unui vin si buchetul sau. Primul termen se referă strict la mirosul dat de varietatea de struguri folosita in producerea vinului. Buchetul, in schimb, defineste totalitatea mirosurilor pe care un vin de inalta calitate le obtine prin invechire.
Degustatorul de vinuri sau meseria de oenolog vs somelier
Despre gustul, mirosul si culoarea vinului se pot spune multe si parca uneori ne vine sa privim doar in curtea francezilor cand vrem sa gasim vinuri bune dar va asigur ca merita sa vedem ce oferte de vinuri gasim chiar la noi in Dobrogea. Sa vedem, de exemplu, ce sortimente de vin putem procura de la Crama Histria din Cogealac. Gasim cele trei sortimente de vinuri, alb, roze si rosu. Revenind la diferenta dinte cele doua meserii, oenologul creaza vinuri, oferind de multe ori vinuri noi iubitorilor acestei bauturi milenare.
Degustatorul de vinuri – somelierul – va trebui sa incerce o multime de sticle cu vin pentru a le descoperi calitatile, sau dimpotriva defectele. Evident ca nu discutam aici de sute de sticle pe zi ci de maxim cateva zeci. Dupa ce se apreciaza limpezimea, culoarea si mirosul, se trece la gust. Un somelier bun va putea sa spuna chiar si vechimea vinului, zona de provenienta a strugurilor din care este facut acesta, ba chiar si anul – am vazut asta intr-un reportaj, dar sincer mi se pare aproape fantastica munca asta.
Vedeam in reportajul acesta ca un vin de inalta calitate poate avea zeci de arome subtile care nu pot fi experimentate simultan. Gustul lasat in urma poate fi complet diferit fata de cel initial. Vinul poate avea note fructate, combinate cu influenta stejarului in care se invecheste si savoarea altor arome: mirodenii, tutun, ciocolata. Descifrarea unor astfel de arome subtile face parte din experienta, chiar recompensa ceremoniei de degustare a vinului.
Am auzit povesti despre degustatorii de ceai, care sunt pregatiti de mici in aceasta meserie. La fel de complicata este si profesia de degustator, pentru ca practic nu mai duci o viata obisnuita, nu poti manca si bea ce vrei tu, pentru a nu-ti afecta simturile. As fi curios sa aflu cati somelieri sunt in Romania, stiu doar ca sunt foarte putini, dar sunt si foarte buni in meseria lor.
Dobrogea este renumita pentru podgoriile sale, o parte le gasim in judetul Tulcea, o parte in judetul Constanta. Cine nu a auzit de podgoria de la Murfatlar, dar si de cele mai mici de la Babadag, sau Valea Nucarilor? Oare de cate ori ai gustat un vin din zona Sarica-Niculitel? Asa cum ati vazut avem cu ce ne lauda in ceea ce priveste vinul, iar daca treceti pe la Crama Histria veti gasi o oferta cel putin impresionanta de soiuri romanesti alaturi de alte soiuri din tara si strainatate. Au si programe de degustare in crama si ce sa va povestesc…suna bine. Ne vedem jos, in crama la racoare!