Adenomioza se numara printre cele mai frecvente afectiuni ginecologice ce apar in randul femeilor, mai ales dupa varsta de 30 de ani. Daca te confrunti cu dureri menstruale intense, sangerari abundente si senzatia ca „ceva nu este in regula”, atunci este foarte posibil ca adenomioza sa cauzeze aceste simptome.

 Ce este si care sunt simptomele adenomiozei?

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca adenomioza apare in momentul in care tesutul ce captuseste interiorul uterului (endometrul) incepe sa creasca in peretele muscular al uterului.

In fiecare luna, tesutul se ingroasa, sangereaza si se elimina la fel ca si in cazul endometrului, insa fiind “prins” in muschi, nu are unde sa se duca. Printre principalele simptome ale adenomiozei se numara durerile menstruale intense, menstruatiile abundente, durerile din timpul actului menstrual, balonare, senzatie de presiune pelvina, dar si oboseala accentuata.

Stabilirea unui diagnostic si metodele de tratament

Stabilirea diagnosticului de adenomioza poate fi destul de dificila, deoarece este confundata deseori cu endometrioza si cu fibromul uterin. Medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale, a unei RMN pelvin sau a unei examinari clinice.

Diagnosticul definitiv se va stabili doar prin analizarea tesutului uterin dupa o histerectomie, insa in marea majoritate a cazurilor, medicii suspecteaza faptul ca pacientele se confrunta cu adenomioza pe baza simptomelor si a investigatiilor imagistice.

In ceea ce priveste metodele de tratament, nu exista un tratament care sa vindece in totalitate adenomioza, insa exista variante prin care se pot ameliora simptomele. Spre exemplu, administrarea tratamentelor hormonale (contraceptive, dispozitive intrauterine cu progesteron, agonisti de GnRH)  se dovedeste a fi eficienta in acest sens. In cazurile severe, cand alte tratamente nu functioneaza, se poate recomanda efectuarea unei histerectomii.

O intrebare ce apare deseori in randul pacientelor este reprezentata de fertilitate. Totusi, desi adenomioza nu inseamna in mod automat infertilitate, totusi poate ingreuna conceptia, mai ales daca vorbim despre un caz sever. Daca te numeri printre femeile ce isi doresc sa devina mame in viitorul apropiat si te confrunti cu simptomele enumerate mai sus, atunci este indicat sa apelezi la ajutor de specialitate.

Concluzionand, putem observa faptul ca adenomioza nu reprezinta doar o menstruatie mai dureroasa, ci o afectiune medicala ce necesita a fi tratata corespunzator. Daca te-ai regasit in simptomele prezentate, nu ezita sa soliciti o opinie medicala! Este deosebit de important sa iti asculti corpul atunci cand iti “vorbeste” si sa iti pui sanatatea intotdeauna pe primul loc!

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2025/05/10421-600x400.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2025/05/10421-150x150.jpgSEOInformatii
Adenomioza se numara printre cele mai frecvente afectiuni ginecologice ce apar in randul femeilor, mai ales dupa varsta de 30 de ani. Daca te confrunti cu dureri menstruale intense, sangerari abundente si senzatia ca „ceva nu este in regula”, atunci este foarte posibil ca adenomioza sa cauzeze aceste simptome.  Ce...