Desi Tulcea se invecineaza cu Ucraina, totusi azi nu o sa va vorbesc despre romanii de la granita de nord – est ci de niste romani uitati de vreme, dar si de noi, cei din Poroscovo – Ucraina, langa Maramures.  Ei sunt nuniti de localnici Volohi, vorbesc o limba romana arhaica, evident incalcita cu ucrainiana. Despre ei s-a mai scris, s-a mai vorbit, dar evident ca nu s-a facut nimic. Culmea ca au auzit de Romania si de romani pe vremea vechiului URSS, insa se pare ca niciunul nu a trecut granita, nici inainte si nici dupa decembrie 1989.

Romanii din Poroscovo – Ucraina

Cred ca nu exista loc in Romania unde diversitatea etnica sa fie mai mare ca in Tulcea, avem cam tot ce misca in tara asta, avem pe langa turci si tatari, italieni, greci si evrei, mai avem germani, rusi sau lipoveni, maghiari si alte cateva zeci de minoritati – mai mari sau mai mici. Asa ca ni se pare ciudat cum intr-un sat din Ucraina, vecinul nostru – sa existe un sat uitat de lume, unde lumea nu a auzit de nimic, unde traiesc paraca pe vremea cand inca nu erau granite, iar lumea statea intr-un singur loc, daca nu-i invata cineva sa circule.

Culmea ca ei se declara romani, de pe vremea cand au aflat ca vorbesc aceiasi limba cu noi, fara sa se gandeasca ca ar putea fi si o alta explicatie. Daca ma uit la cei din Republica Moldova, am o mica nedumerire, acesti volohi au ales singuri ca sunt romani, din cauza limbii, iar moldovenii incearca sa gaseasca o alta limba, numai romana nu – deci clar ca nu-s romani! Interesante istorii adevarate!

Poroscovo in Ucraina

Poroscovo in Ucraina

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/06/Poroscovo-in-Ucraina.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/06/Poroscovo-in-Ucraina-150x150.jpgWebTLInformatiiWiki
Desi Tulcea se invecineaza cu Ucraina, totusi azi nu o sa va vorbesc despre romanii de la granita de nord - est ci de niste romani uitati de vreme, dar si de noi, cei din Poroscovo - Ucraina, langa Maramures.  Ei sunt nuniti de localnici Volohi, vorbesc o limba romana arhaica, evident...