Aceasta reteta este scrisa in amintirea bunicii mele, care la varsta de 90 de ani s-a stins si a plecat dintre noi, insa placinta ei dobrogeana mi-a ramas in amintire, de aceea o dau si eu mai departe, ca pe o mostenire de familie, pentru cei dragi – cititorii. Ati remarcat deja ca ne aflam la rubrica turism, sectiunea culinare.Asta ca un avertisment pentru cei ce vin pentru prima data in Dobrogea, sa nu scape ocazia si sa manance o placinta cu specific local.

Placinta dobrogeana – reteta de la bunica

Daca este vorba de placinta, avem nevoie de aluat, cantitatea fiind evident legata de tava, bunica in general facea cam un kilogram de aluat – daca nu stii cum, e destul de simplu, faina si apa calduta, un strop de sare. Evident dac afaci doua tavim dublezi cantiatea. Framanti pana coca ajunge sa nu se mai lipeasca de degete, ca la orice alt produs similar.

Daca ai terminat coca de faramntat, in functie de inaltimea tavii imparti coca in 4 – 4 sau 6 parti egale. Forma nu conteaza, intinzi foile dupa forma tavilor, fara nico problema. Umplutura traditionala pentru placinta dobrogeana este branza dulce, dar tu poti sa incerci cu orice, merge cu mere – asa prefera sotia mea, taiate cubulete mici si date prin zahar. Dupa ce ai faramantat coca, nu uita sa o lasi sa se odihneasca cat timp spui tu doua glume bune si audienta rade cu pofta, sau daca nu esti cu nimeni prin preajma, lasa aluatul cam 10 minute sa se aseze.

In umplutura poti pune zahar, desi eu acum prefer fara, poti sa-i pui arome, ce vrei tu, dupa gust. Important e sa amesteci branza cu un ou sau doua, apoi trecem la preparat “merdeneaua dobrogeană”. Intinzi coca cat poti de mult, aici e de fapt smecheria, la impachetat – cred ca pana la urma va trebui sa pun un clip pe YouTube, ca sa vedeti mestesugul. Daca nu va pricepeti, faceti un fel de tot din coca si umplutura, ideea e sa lipiti marginile, sa nu iasa umplutura la copt.

Ungeti totul cu ulei, tava, placinta pe toate partile, daca aveti foaie de pergament mai bine, o puneti pe ea dedesupt in tava si dati la copt! Tragi cu ochiul pana se rumeneste bine, apoi lasi la racit si gata! O sa va explic cum ziceam, modul de rulare – ceva mai complicat, intr-un alt articol.

reteta_placinta-dobrogeana

Placinta dobrogeana – reteta de la bunica, va urez pofta buna

https://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/06/reteta_placinta-dobrogeana.jpghttps://tulcea.info/wp-content/uploads/2015/06/reteta_placinta-dobrogeana-150x150.jpgWebTLTurismCulinare
Aceasta reteta este scrisa in amintirea bunicii mele, care la varsta de 90 de ani s-a stins si a plecat dintre noi, insa placinta ei dobrogeana mi-a ramas in amintire, de aceea o dau si eu mai departe, ca pe o mostenire de familie, pentru cei dragi - cititorii....