Din frumusetile Deltei – Starcul Galben – un miracol
Am sa incerc pe parcursul a catorva articole sa va dezvalui fumusetea si miracolul Deltei Dunarii, altfel decat o fac firmele de turism, am sa incerc sa va arat ce anume face acest colt de rai unic in lume si cu ce ar trebui sa ne mandrim noi romanii. Astazi am sa va spun cate ceva dspre minunatul starc galben, care desi nu traieste doar la noi in tara, in stare libera este cu greu de observat. Nu pentru ca ar fi prea putine exemplare, ci pentru ca de obicei il putem vedea dimineata devreme sau seara pe la asfintitul soarelui.
Din frumusetile Deltei – Starcul Galben – un miracol unic in lume
Starcul galben este un solitar prin definitie, nu-l vei vedea in colonii decat pentru a se odihni pe timp de noapte, in rest ii place libertatea si singuratea. Dupa cum ii spune si numele, culoarea sa este in mare parte galbena, dar nu in totalitate – puteti vedea mai bine in poza alaturata. Nu este prea galagios, de obicei isi face auzita prezenta in perioada de cuibarit si seara, in rest vaneaza in liniste. Cum ziceam la inceput, este greu de vazut fiind foarte matinal, in timpul zilei stand sa se odihneasca, pornind apoi sepre seara din nou la vanat.
Pentru a perpetua specia femela depune maxim cinci sau sase oua de culoare verzui-albastrui, cuiburile au o forma specifica si sunt facute la distanta unele de altele, doar in cazuri speciale se pot vedea la o apropiere mai mica de un metru. Interesant este ca starcul galben este un familist, clocitul fiind asigurat de ambii parinti. Puisorii incep sa zboare la implinirea varstei de o luna, sunt atat de frumosi incat daca ai norocul sa-i vezi, nu-i vei uita prea curand. Foarte repede dupa ce invata a zboare, mai exact pe la o luna si jumatate dupa ce au eclozat, puii devin independenti si isi cauta singuri de mancare. Te invit cu drag in Delta Dunarii.